Tapahtumat

Vuosi 2021

6.11.2021 Rosvopaistilla Salosessa

2 vuoden tauon jälkeen Patavedentie valaistiin ulkoroihuin Portaasta Saloseen asti. Salosessa vietettiin jo pitkien perinteiden rosvopaisti-iltaa todella runsain ja herkullisin pöydän antimien kera. Väkeä paikalle oli kertynyt n. 35 henkilöä. Väliajalla Veikko toimii tottuneesti bingoisäntänä. Tuo bingo oli mainio viihde ja itse kutakin rupesi loppua kohti jo jännittämään. Reijo Soinisen kyläyhdistykselle luovuttama aktiivisuusmalja tuli tänä vuonna Juntolle Esalle aktiivisesta toiminnasta kyläyhdistyksen hyväksi.
Tapahtuman kuvia löytyy täältä.

25.9.2021 Syyspäivä Juntolla
Patavesi-Torvelan sekä Harjunsalmen kyläyhdistysten hallituksien sekä aktiivijäsenten yhteistä syyspäivää vietettiin Juntolla. Tapahtumaan osallistui kaikkiaan 26 henkilöä. Kokoontuminen oli Junton pihapiirissä ja tervehdyspuheiden ja tuliaisten luovutuksien jälkeen patikoitiin Halkorantaan tutustumaan yhdistyksen talkoilla ja Leader-rahoituksella hankkimaan laituriin. Halkorannan kodalla myös nautittiin Paulan emännöimät makoisat grillimakkarat ja mehut.
Juntolle palattuamme Esa kertoi väelle frisbeegolfin historiasta ja nykytilasta sekä opasti hieman puttaamista. Tämän jälkeen seurasi yhdistyksien välinen 5-henkinen puttausjoukkuekisa, jonka Harjunsalmen viimeinen heittäjä ratkaisi hienoilla heitoillaan Harjunsalmen voitoksi. (Ohessa video mallisuorituksesta – vaati useamman otoksen.)
Olikin aika siirtyä Junton pirttiin, jossa Pirkko kertoi hyvin elävästi Pataveden kylästä, yhdistyksestä, Junton historiasta sekä nykypäivästä. Lopuksi kahviteltiin aidon Junton vehnäksen muiden pöydän antimien kera. Olimme viettäneet mukavan yhteisen syyspäivän. Junton isäntäväki kiittää vielä saamistaan tuliaisista ja toivottaa kaikille mukana olleille kauniin kuulaita syyspäiviä!
Lisää kuvia tapahtumasta löytyy Galleriasta.

5.9.2021 Muutoksia yhdistyksen hallituksen kokoonpanossa

Hallitus piti järjestäytymiskokouksen 5.9.2021 Ylä-Mattilassa. Yhdistyksen pitkäaikainen sihteeri Marjatta Mattila luopui sihteerin tehtävistä kiitoksien ja kukituksen kera pitkän ja ansiokkaan uran tehtyään. Yhdistys esittää Marjatalle vielä näin somen kautta suurimmat kiitokset ja toivottaa uuden sihteerin Paula Ilosen tervetulleeksi uuteen tehtäväänsä.
Reijo Soininen valittiin yhdistyksen uudeksi varapuheenjohtajaksi Paula Häyrisen tilalle. Hallitus käsitteli asialistan mukaiset asiat.

28.7.2021 Vuosikokous 

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 28.7.2021 Junton pirtissä. Kokous käsitteli sääntömääräiset asiat. Vanhan hallituksen jäsenet jatkavat edelleen hallituksessa. Kokoonpanossa mahdollisesti tapahtuvat muutokset päivitetään yhteystiedot -sivulle, kun hallitus on pitänyt järjestäytymiskokouksen.
Paikalla oli 16 jäsentä.

26.6.2021 Yhdistyksen teltan sekä laiturin kastajaiset Säynätjärven kodalla

Yhdistyksen laiturin sekä teltan vihkimiset viralliseen käyttöön suoritettiin juhannuspäivänä ukkosen mukavasti säestäessä seremonioita. Hanne avasi tilaisuuden puheenjohtajan ominaisuudessaan ja toivotti paikallaolijat tervetulleiksi. Tämän jälkeen Esa kertoi laiturin ja tavallaan koko Halkorannan nykyisen tilan syntyhistorian. Marjatta vielä kertoi, kuinka arvokkaiden laiturin ja teltan rahoitus hienosti hoidettiin. Niinpä kaikki olikin valmista, kun Lenni-poika leikkasi sinisen nauhan poikki ja vihkiminen oli näin suoritettu. 
Näin päästiin nauttimaan Olan mainoista letuista ja kahvista sekä muista tarjoilupöydän herkuista. Kodassa paistuivat makkarat ja lasikulhokäpyarvonnassa voitto meni ”Kaaleppi Jäppiselle” alias Viljo Simonen.
Oli oikein mukava tapahtuma, jossa väkeäkin oli yli 30 ja siellä kaikilla oli niin mukavaa….
Ja kuvia löytyy Galleriasta

 

30.4.2021 Havis Amadeuksen lakitus
Perinteistä ei luovuttu tälläkään kertaa. Amadeus sai vapun aattona lakkinsa. Tilaisuus vietiin läpi matalalla profiililla rajoitukset huomioon ottaen.
Vappupuheena oli referaatti kotisivujen tietoturvasta. Puheen voi kokonaisuudessaan lukea täältä.

Vuosi 2020

29.11.2020 Patavedentien valaisu
Patavedentien valaisu ulkoroihuin katkaisi mukavasti alkaneen kaamosajan. Tilaisuuden järjestäjät Marjatta, Veikko ja Hanne (ainakin nämä) olivat huolehtineet tulet tien varteen ja teltan pystyyn Hattuseisakkeelle jo valoisaan aikaan, joten meidän muiden oli helppo patikoida Hattuseisakkeelle nauttimaan Hannen emännöimistä glögeistä kekseineen ja muine lisukkeineen.
Tilaisuus pystyttiin viemään läpi myös THL:n koronasuosituksia noudattaen. Osanottajia oli 10 henkilöä ja tilaisuus pidettiin ulkona riittävin turvavälein.
Suurimmat kiitokset järjestäjille! Yhteinen patikka- ja glögihetki piristi kummasti mieltä marraskuun pimeydessä.

7.8.2020 Patikkaretki Kaiterlahteen
Kolmas patikkarteki Kissakulman nuorisoseuran kanssa suuntautui tällä kertaa Kaiterlahteen. Reissu oli onnistunut. Sääkin oli mitä parahin. Emäntänä ja isäntänä Raija Laaksonen-Nikkinen ja Jaakko Nikkinen. Kaiterlahden historia kerrattiin autenttisessa miljöössä. Matkaa kertyi arviolta 5-6 kilometriä yhteen suuntaan. Kävelijöitä oli 8, kaikki osalliset mukaan lukien tapahtumaan osallistui yhteensä 13 henkilöä.
Galleriasta löytyy lisää kuvia tällä linkillä

28.7.2020 Laituritalkoot jatkuivat
Sateinen aamupäivä ei lannistanut 10 ahkeraa talkoolaista, kun hommat jatkuivat Suvirannassa. Laituri saatiin miesvoimin veden varaan ja liitettiin soutuveneeseen hinaukseen kohti Halkorantaa.
Halkorannassa laituri kiinnitettiin ketjuilla rantakiviin asennettuihin tartuntoihin ja tämän jälkeen vietiin veneellä laiturin pohja-ankkurointibetonit paikoilleen. Nyt asennettiin vielä penkit ja laituritikkaat paikoilleen ja siinäpä se lopulta oli – Halkorannan pari vuotta haaveiltu laituri!
Osa porukasta levitti ja tasoitti pehmeälle polulle hiekkaa, jotta kulku laiturille helpottuisi. Jälkitoimituksena saadaan vielä kulkusillalle kaide sekä pelastusrengas.
Nälkä ei meitä haitannut. Siitä pitivät huolen Hannen mainiot makkarat, kahvit ja voileivät lisukkeineen.
Yhteistyössä on voimaa. Kiitokset kaikille osanottajille!

Kuvia tapahtumasta löytyy täältä.

Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle rahoitusta EU:n maaseuturahastosta.

23.7.2020 Laituritalkoot käynnistyivät

Pandemiasta johtuen yhdistyksen toiminta on ollut kevään ja alkukesän ajan tyhjäkäynnillä, mutta nyt alkoi tapahtua!
Halkorannan laiturihanke oli siinä vaiheessa, että laituri oli toimitettu Ylä-Mattilaan. Reipas ja taitava talkooporukka: Veikko, Antti, Marjatta sekä Esa siirsivät laiturin sekä kulkusillan Suvirantaan, josta se on tarkoitus uittaa Halkorantaan talkoiden seuraavana vaiheena.
Kuvia talkoista löytyy täältä.

4.7.2020 Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin otsikossa mainittuna päivänä Ylä-Mattilassa klo 15:00. Hallitus kokoontui jo tuntia aiemmmin. Vuosikokouksessa käsiteltiin yhdistyksen sääntömääräiset asiat. Kokoukseen osallistui 14 jäsentä. Yhdistyksen hallituksen uusi kokoonpano on seuraava:
Puheenjohtaja: Hannele Nikkinen
Jäsenet: Paula Häyrinen, Timo Salonen, Pirkko Turpeinen, Reijo Soininen, Olavi Nordman, Kati Hattunen
Varajäsenet: Esa Maijala, Pirkko  Viikilä, Veikko Mattila

30.04.2020 Lakitus

Torvelan patsaan eli Havis Amadeuksen lakitus v. 2020. Youtuben kautta videon voi katsella koko ruudulla.

Keskustelua Kalevalasta Sohvi Koskisen johdolla

31.1.2020 Lukupiiri Nikkisillä

Pataveden-Torvelan kylällä luettiin Kalevalaa. 
Kuhmoisten pohjoiset kylät kokoontuivat ensimmäiseen yhteiseen lukupiiriin Hannele Nikkiselle tammikuun viimeisenä iltana. Illan aiheena oli kansalliseepos  Kalevala, piirin vetäjänä toimi Sohvi Koskinen. Paikalla oli toistakymmentä kirjallisuudesta kiinnostunutta.
Seuraavaksi lukupiiri kokoontuu pe 28.2. klo 18 Pihlajakosken kirjastossa, aiheena Mika Waltarin tuotanto. Tervetuloa kaikki lukutaitoiset.

Vuosi 2019

Salosessa rosvopaistilla

 

 

 

2.11.2019 Rosvopaistilla Salosessa

Salosessa vietettiin jo seitsemännen kerran perinteinen rosvopaisti-ilta. Väkeä oli tavallisen tapaan tuvan täydeltä ja montusta kaivettiin taas esille makoisat paistit. Veikko viihdytti meitä toimimalla bingoisäntänä ja jännittyneinä kuuntelimme bingonumeroiden luentaa ja toivoimme numeron osuvan omaan lappuun ja aina joku voitti valitsemansa palkinnon.

Tänä vuonna aktiivisuusmalja meni Marjatta ja Veikko Mattilalle ja hyvin ansaitusti, sillä niin kauan he ovat yhdessä ahertaneet yhdistyksen hyväksi. Pysti siirtyi Mattilan mäelle seuraaviksi kahdeksi vuodeksi. Onneksi olkoon heille!

Entiseen tapaan oli sytytetty ulkoroihut kylänraitille Torvelan patsaalta Saloselle asti. Kotimatkalle ei kenenkään tarvinnut lähteä nälkäisenä, ei todellakaan.

Harjusalmen laavulla

 

24.8.2019 Harjunsalmen laavulla

Kutsu Harjunsalmen laavulle ja luontopolulle saatiin hyvin lyhyellä varoitusajalla, mutta siitä huolimatta meidän yhdistyksestä lähti matkaan 13 henkilöä. Perillä meitä odotti uusi, tuoreelle tervalle tuoksuva upea laavu sekä Harjunsalmen yhdistyksen väkeä toivottamassa meidät tervetulleeksi. Esittelyiden ja alkupuheiden jälkeen muodostimme muutaman hengen ryhmät ja lähdimme 3 km mittaiselle luontopolulle, johon oli liitetty mukaan 14 rastia sisältänyt luonto- ja metsäaiheinen visailu. Ja niinhän siinä kävi, että voitto tuli kotiin – meidän joukkueemme Paulat & Marjatta ja Veikko oli paras lyöden Harjunsalmen joukkueen yhdellä pisteellä. Luontopolun jälkeen järjestäjien tarjoamat nuotiomakkarat sekä kahvit lisukkeineen olivat maullaan. Mukava parituntinen iltapäivästä kului vielä suotuisan sään vallitessa. Lopuksi Veikko vielä kiitospuheessaan esitti Harjunsalmen yhdistykselle kutsun tulla ensi vuonna Patavedelle vastaavanlaiseen tapahtumaan.

Lammaskarsinassa vilskettä

 

 

26 – 27.7.2019 Avoimet ovet Nihtilän tilan pihamaalla

Tilaisuus järjestettiin virallisesti jo toisen kerran eli voidaan jo puhua perinteestä. Helteisestä säästä huolimatta kahtena päivänä pidetty tilaisuus keräsi yli 200 vierailijaa!
Tilaisuuden pääesiintyjinä toimivat hevonen, poni,lampaat, ankat,minipossut,viiriäiset, kilpikonna, koirat sekä kissa. Mukana menossa oli myös Pataveden-Torvelan Kyläyhdistys ry. Yhteistoimin oli pihalle järjestetty myös puffetti, jossa oli kahvitarjoilu vapaaehtoisine kahvimaksuineen sekä pihakirppis. Onneaan pystyi myös kokeilemaan ketjun heitossa vanerireikään sekä käpyastia-arvauksessa.
Suurimmat kiitokset tapahtuman järjestäjille!

30.5.2019 Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Kurkelassa 30.5.2019. Käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Hallituksen kokoonpanossa ei tapahtunut muutoksia, vaan vanha hallitus jatkaa edelleen. Paikalla oli 14 jäsentä.

Vappupuhe meneillään

 

 

 

30.4.2019 klo 18:00 Havis Amadeuksen lakitus

Havis Amadeusta ei unohdettu tänäkään vapunaattona. Lakitus noudatti perinteistä kaavaa. Ensin oli vappuaiheinen puhe, sitten lakki päähän ja gaudeamus igitur -laulu. Kansan käsi oli jälleen ollut karttuisa. Pöydät notkuivat nyyttikestien runsaista antimista, jotka tekivätkin hyvin kauppansa. Tänä vuonna saavutettiin tapahtuman uusi yleisöennätys eli 21 osanottajaa, mikä oli täsmälleen sama kuin aamupäivän patikkatapahtumassa.

Patikkareitin kartta


30.4.2019 klo 9:00
Yhteinen patikkaretki Kissakulman nuorisoseuran kanssa

Jo toisen kerran vapunaattona järjestettiin kyläyhdistyksen ja Kissakulman nuorisoseuran yhteinen patikkaretki, joka saatiin suorittaa aivan erinomaisessa säässä. Matkaan lähdettiin Ylä-Mattilan pihasta aamuyhdeksältä ja patikka suunnattiin oheisen kartan mukaisesti Patavedentietä pitkin Saloseen ja edelleen Myllykylään ja Suurijärven tienoille. Metsäosuuden jälkeen suunnattiin Hattuseisaketta kohti, jossa pidettiin ansaittu tauko omien eväiden sekä Marjatan ja Hannen järjestämien antimien keralla.
Patikoinnin luonteeseen kuuluu verkkainen kävely sekä pysähtyminen jokaisen talon kohdalla tai paikan kohdalla, jossa on ollut jokin asumus. Oppaina toimivat erinomaisesti Veikko ja Timo ja kuulimme monta mielenkiintoista asiaa ja tarinaa talojen historiaan liittyen. 

Salosen aukealla

 

 

Patikoinnin järjestelyt olivat jälleen huippuluokkaa: Marjatta seurasi autolla patikoijia mahdollisuuksien mukaan ja varmisti, ettei kukaan uupunut matkalle. Sports Tracker kännykkäsovelluksen mukaan matkaa kertyi n. 9,5 km ja aikaakin kului yli 4 tuntia. Leppoisasta vauhdista johtuen matka ei tuntunut pitkältä ja monet pysähdykset mielenkiintoisine tietoineen paikasta pitivät mielen virkeänä. Koimme jälleen kerran virkistävän liikunnallisen päivän. Tapahtumaan osallistui kaikkiaan 21 henkilöä. Kiitokset järjestäjille sekä erityisesti Veikolle ja Timolle, jotka toimivat asiantuntevina matkaoppaina!

 Patikkaretkeen liittyviä kuvia löytyy lisää täältä.

Elvytyksen kertausta Nihtilän pirtissä

 

 

25.4.2019
Ensiapuataitojen kertausta Nihtilässä

Meitä kyläläisiä kerääntyi Nihtilään pirttiin 9 henkilöä talonväki mukaan luettuna ensiaputaitoja ja -tietoutta kohentamaan. Liekö ollut aurinkoinen ja lämmin kevätsää syynä siihen, ettei näin tärkeään tapahtumaan tullut enempi osallistujia.
Joka tapauksessa kahvittelun jälkeen Mari esitelmöi meille, miten ensiavussa kuuluu toimia ja millaisia tapauksia yleensä voi tulla kyseeseen. Saimme erinomaisen tietopaketin, jonka jälkeen Mari esitteli elvytyksen tekniikan ”Anne” nukella ja jokainen halukas pääsi myös itse kokeilemaan elvytystä. Lisäksi Mari näytti vielä, kuinka puristusside voidaan tehdä sukasta ja kaulaliinasta. Marille esitettiin myös useita kysymyksiä ensiapuun liittyen ja niihin saatiin aina ammattimainen vastaus.
Lopuksi meille vielä esiteltiin Nihtilän hienoa taloa. Suuret kiitokset tilaisuuden järjestämisestä Mari ja Timo!
Lisää kuvia tapahtumasta löytyy täältä.

Vuosi 2018

Rosvopaistilla Salosessa

 

3.11.2018 Rosvopaistilla Salosessa
Rosvopaisti-iltaa vietettiin jälleen Salosessa perinteisin menoin. Ensin Patavedentie väliltä Porras – Salonen valaistiin ulkoroihuin. Glögitarjoilun jälkeen rosvopaistihauta avattiin ja pidot aloitettiin. Tarjolla oli hirveä, lammasta ja possua ja edesmenneen kirjailijaprofessori Kalle Päätalon sanoja lainatakseni, niin ”kyllä oli lihoihin sattunut sopiva suola.” Mikä tarkoittaa, että paistit olivat aivan erinomaisia. Tarjolla oli lisäksi monenlaiset muut särpimet sekä virvokkeet. Yhdistyksen kiertopalkinto, aktiivisuusmalja, luovutettiin tänä vuonna Saloseen ansiokkaana ja pitkäjänteisenä rosvopaisti-iltojen järjestäjänä.
Veikolta sai ostaa ennakkoon Kuhmoisten Joulu 2018 lehteä, joka on samalla Kuhmoisten 150 v juhlavuoden lehti. Lehteä myydään myös mm. Kuhmoisten Kädentaitajien liikkeessä

Saaresojan sillalla

 

6.10.2018 Syysretki Saaresjärven luontopolulle
Pataveden-Torvelan Kyläyhdistys ja Kuhmoisten Nuorisoseura järjestivät syysretken Saaresjärven luontopolulle. Ilmojen haltijakin oli suosiollinen – edellispäivän vesisateet olivat ohi ja luontopolun alkupäähän kokoontuessamme aurinkokin pilkisteli pilvien lomasta. Tapahtumaan osallistui n. 30 reipasta ulkoilijaa.
Ensimmäinen pysähdys oli Saaresojalla, jonka kadonnutta rapukantaa haikailtiin takaisin.

Syksyinen Pirunvuori

 

Matka jatkui polun loppuun ja ennakkotiedoista poiketen kävimme vielä Saaresjärven rannalla Pirunvuorta ihailemassa.
Palattuamme takaisin Saaresjärventien puolelle luontopolkua osa retkeläisistä poikkesi vielä katsomaan Pirunkammaria. 
Tämän jälkeen oli kohteena Nihtilän maatila, jossa oli esillä monenlaisia eläimiä – suomenhevonen ja poni, 3 koiraa, 2 minipossua, 3 ankkaa, viiriäisiä, lampaita, kanoja ja kani sekä kissa kuulemma uunin päällä. Tarjolla oli makkaraa, mehua, namia, piparia ja kahvia.
Saimme kokea mukavan ja antoisan syyspäivän. Kiitokset kaikille järjestäjille!

Lähdön odottelua

 

31.7.2018 kyläyhdistyksen järjestämä kesäretki Hämeenlinnan seudulle
Kuhmoisten linja-autoasemalla bussiin sulloutui 47 matkalle lähtijää, joista 19 oli myös kyläyhdistyksen jäseniä. Bussi starttasi klo 9 kohti Hattulassa sijaitsevaa Inkalan kartanoa. Päivästä oli tulossa kuuma, mutta viisaat matkanjärjestäjät – Marjatta sekä Salme – olivat varanneet meille juotavaa sekä pikku purtavaa, joten matkan teko oli miellyttävää.
nkalan kartanossa kahviteltiin ja Leila Ylitalo kertoi meille värikkäästi kartanon historiaa sekä nykypäivän toimintaa. Kartanoon voi tutustua tästä linkistä. https://www.inkalankartano.fi/

Inkalan kartanossa kahvilla


Tämän jälkeen bussi suuntasi kohti Iittalaa tehden kuitenkin mutkan Hattulan vanhan kirkon luona, jota ihailimme bussin ikkunoista. Veikko näppäränä haki tiedot Googlesta ja luki meille pikakuvauksen kirkosta.
Iittalassa ajoimme ensin rautatieasemalle ihailemaan aseman alikulkutunneliin tehtyjä seinämaalauksia sekä Eino Viikilän veistämää patsasta Tanssiva karhu. Tämän jälkeen bussi suuntasi kohti naivistinäyttelyä. Sinne marssittiin Einon johdattamana. Matkalla Eino oli jo kertonut naivistitaiteesta sekä Iittalan näyttelyn historiasta ja omasta osallistumisestaan. Lisätietoa saimme myös näyttelytilassa pidetystä infosta. Näyttelyn anti täytti oli jälleen täyttä naivismia – hieno kokonaisuus. Lisäinfoa: https://naivistit.fi/

Emil Wikströmin koti


Lounaalla kävimme Hyvinvointikeskus Sauvolassa maittavalla uunilohiaterialla kera pannukakkukahvien. 
Seuraavaksi bussi vei meidät Visavuoreen Emil Wikströmin ateljeeta sekä kotitaloa katsomaan. Saimme mainion opastetun kierroksen tiloissa ja oppaan johdolla pystyimme täysin eläytymään talon aikaiseen elämään.
Enää oli jäljellä kotimatka. Veikko kertoi vielä matkalla Kotiseutuyhdistyksen menneistä ja tulevista tapahtumista. Muutenkin koko matkan ajan meidät pidettiin hyvin ajan tasalla, missä mennään ja tunnelma oli kepeä ja iloinen. Kuhmoisiin saavuttiin klo 18 jälkeen. Olimme viettäneet oikein mukavan päivän. Suurimmat kiitokset matkan järjestäjille!

9.6.2018 kyläyhdistys osallistui Kiepsaus-kulkueeseen runsaslukuisina viranhaltijoina lisättynä muilla asukkailla. 

6.5.2018 pidettiin yhdistyksen vuosikokous Viikilässä. Kokoukseen osallistui 22 henkilöä. Käsiteltiin sääntömääräiset asiat sekä kuultiin menneillään olevista hankkeista, joihin kyläyhdistyskin tulee omalla panoksellaan osallistumaan. Lopuksi kahviteltiin tosi makoisien pöydän antimien kera.

5.5.2018 kyläyhdistyksen edustajat toivat yhdistyksen sekä omat kukkaistervehdyksensä Pirkko Turpeisen ja Raija Jääskeläisen taidenäyttelyyyn Kuhmoisten kirjastoon.

5.5.2018 Roskienkeruu talkoot entiseen tapaan 24-tien varrella kymmenkunta reippaan talkoolaisen voimin. Tirkkosenmäen ja Puolamäentein risteyksen väliltä kertyi säkkikauppalla roskia. Lopuksi nautittiin ansaitut talkookahvit.

Havis Amadeuksen lakituksen valmistelua

 

 

 

 

 

30.4.2018 klo 18:00 suoritettiin perinteinen Torvelan patsaan – Havis Amadeuksen – lakitus. Paikalle kertyi 13 henkilöä tapahtumaa todistamaan vuoden aikaan nähden mukavan lämpimässä säässä. Esan puheen yhtenä teemana tänä vuonna oli umami. Miten se liittyy vappuun? Sen voi lukea puheesta. Lakituksen jälkeen gaudeamus igitur kaikui illassa perinteisesti Hannen johdolla. Tapahtumasta löytyy muutama kuva Kuvat välilehdeltä.

Jalkimon tarina

30.4.2018  järjestivät Kissakulman Nuorisoseura ja Pataveden-Torvelan kyläyhdistys ry  yhteisen patikkaretken Saaresjärven luontopolun maisemiin. Tapahtumaan osallistui n. 30 henkilöä ja patikoijia oli 20. Lähtö oli Ylä-Mattilan pihasta klo 9.00. Matkaa tehtiin leppoisassa säässä ja rauhallisella tahdilla. Välillä pysähdeltiin talojen ja muiden merkittävien paikkojen kohdalla ja aina Veikolla riitti niistä kertomista ja tarvittaessa Marjatta auttoi. Tutustuimme Ilmari Kaitasen Jalkimoon ja Marjatta kertoi värikkäästi Jalkimon historiasta.

 

Matkalla tulivat tutuksi Piinuuskolu, Haapakoski sekä Pirunkammari. Saareksentien varressa oli nuotiotauko makkaranpaistoineen ym. omatoimisine eväineen. Paluumatkalla tulivat tutuiksi mm. Ojala, Vilkkilä, Nihtilä, Salokumpu sekä Kantola. Viimeiset pysähdykset olivat Tahkomäen päällä sekä Tahkosillalla, johon kyläyhdistyksen toimesta on tehty peruskorjaus. Tämän jälkeen patikoijat siirtyivät Mattilaan kahvittelemaan. Patikkaretki kesti n. 5 tuntia ja matkaa kertyi n. 9 km. Kiitokset järjestäjille ja idean isille. Saimme oikein mielenkiintoisen ja mukavan ulkoilupäivän!
Kuvia tapahtumasta löytyy täältä.

Vuosi 2021

6.11.2021 Rosvopaistilla Salosessa

2 vuoden tauon jälkeen Patavedentie valaistiin ulkoroihuin Portaasta Saloseen asti. Salosessa vietettiin jo pitkien perinteiden rosvopaisti-iltaa todella runsain ja herkullisin pöydän antimien kera. Väkeä paikalle oli kertynyt n. 35 henkilöä. Väliajalla Veikko toimii tottuneesti bingoisäntänä. Tuo bingo oli mainio viihde ja itse kutakin rupesi loppua kohti jo jännittämään. Reijo Soinisen kyläyhdistykselle luovuttama aktiivisuusmalja tuli tänä vuonna Juntolle Esalle aktiivisesta toiminnasta kyläyhdistyksen hyväksi.
Tapahtuman kuvia löytyy täältä.

25.9.2021 Syyspäivä Juntolla

Patavesi-Torvelan sekä Harjunsalmen kyläyhdistysten hallituksien sekä aktiivijäsenten yhteistä syyspäivää vietettiin Juntolla. Tapahtumaan osallistui kaikkiaan 26 henkilöä. Kokoontuminen oli Junton pihapiirissä ja tervehdyspuheiden ja tuliaisten luovutuksien jälkeen patikoitiin Halkorantaan tutustumaan yhdistyksen talkoilla ja Leader-rahoituksella hankkimaan laituriin. Halkorannan kodalla myös nautittiin Paulan emännöimät makoisat grillimakkarat ja mehut.
Juntolle palattuamme Esa kertoi väelle frisbeegolfin historiasta ja nykytilasta sekä opasti hieman puttaamista. Tämän jälkeen seurasi yhdistyksien välinen 5-henkinen puttausjoukkuekisa, jonka Harjunsalmen viimeinen heittäjä ratkaisi hienoilla heitoillaan Harjunsalmen voitoksi. (Ohessa video mallisuorituksesta – vaati useamman otoksen.)
Olikin aika siirtyä Junton pirttiin, jossa Pirkko kertoi hyvin elävästi Pataveden kylästä, yhdistyksestä, Junton historiasta sekä nykypäivästä. Lopuksi kahviteltiin aidon Junton vehnäksen muiden pöydän antimien kera. Olimme viettäneet mukavan yhteisen syyspäivän. Junton isäntäväki kiittää vielä saamistaan tuliaisista ja toivottaa kaikille mukana olleille kauniin kuulaita syyspäiviä!
Lisää kuvia tapahtumasta löytyy Galleriasta.

5.9.2021 Muutoksia yhdistyksen hallituksen kokoonpanossa

Hallitus piti järjestäytymiskokouksen 5.9.2021 Ylä-Mattilassa. Yhdistyksen pitkäaikainen sihteeri Marjatta Mattila luopui sihteerin tehtävistä kiitoksien ja kukituksen kera pitkän ja ansiokkaan uran tehtyään. Yhdistys esittää Marjatalle vielä näin somen kautta suurimmat kiitokset ja toivottaa uuden sihteerin Paula Ilosen tervetulleeksi uuteen tehtäväänsä.
Reijo Soininen valittiin yhdistyksen uudeksi varapuheenjohtajaksi Paula Häyrisen tilalle. Hallitus käsitteli asialistan mukaiset asiat.

28.7.2021 Vuosikokous 

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 28.7.2021 Junton pirtissä. Kokous käsitteli sääntömääräiset asiat. Vanhan hallituksen jäsenet jatkavat edelleen hallituksessa. Kokoonpanossa mahdollisesti tapahtuvat muutokset päivitetään yhteystiedot -sivulle, kun hallitus on pitänyt järjestäytymiskokouksen.
Paikalla oli 16 jäsentä.

26.6.2021 Yhdistyksen teltan sekä laiturin kastajaiset Säynätjärven kodalla

Yhdistyksen laiturin sekä teltan vihkimiset viralliseen käyttöön suoritettiin juhannuspäivänä ukkosen mukavasti säestäessä seremonioita. Hanne avasi tilaisuuden puheenjohtajan ominaisuudessaan ja toivotti paikallaolijat tervetulleiksi. Tämän jälkeen Esa kertoi laiturin ja tavallaan koko Halkorannan nykyisen tilan syntyhistorian. Marjatta vielä kertoi, kuinka arvokkaiden laiturin ja teltan rahoitus hienosti hoidettiin. Niinpä kaikki olikin valmista, kun Lenni-poika leikkasi sinisen nauhan poikki ja vihkiminen oli näin suoritettu. 
Näin päästiin nauttimaan Olan mainoista letuista ja kahvista sekä muista tarjoilupöydän herkuista. Kodassa paistuivat makkarat ja lasikulhokäpyarvonnassa voitto meni ”Kaaleppi Jäppiselle” alias Viljo Simonen.
Oli oikein mukava tapahtuma, jossa väkeäkin oli yli 30 ja siellä kaikilla oli niin mukavaa….
Ja kuvia löytyy Galleriasta

 

30.4.2021 Havis Amadeuksen lakitus
Perinteistä ei luovuttu tälläkään kertaa. Amadeus sai vapun aattona lakkinsa. Tilaisuus vietiin läpi matalalla profiililla rajoitukset huomioon ottaen.
Vappupuheena oli referaatti kotisivujen tietoturvasta. Puheen voi kokonaisuudessaan lukea täältä.

Vuosi 2020

29.11.2020 Patavedentien valaisu
Patavedentien valaisu ulkoroihuin katkaisi mukavasti alkaneen kaamosajan. Tilaisuuden järjestäjät Marjatta, Veikko ja Hanne (ainakin nämä) olivat huolehtineet tulet tien varteen ja teltan pystyyn Hattuseisakkeelle jo valoisaan aikaan, joten meidän muiden oli helppo patikoida Hattuseisakkeelle nauttimaan Hannen emännöimistä glögeistä kekseineen ja muine lisukkeineen.
Tilaisuus pystyttiin viemään läpi myös THL:n koronasuosituksia noudattaen. Osanottajia oli 10 henkilöä ja tilaisuus pidettiin ulkona riittävin turvavälein.
Suurimmat kiitokset järjestäjille! Yhteinen patikka- ja glögihetki piristi kummasti mieltä marraskuun pimeydessä.

7.8.2020 Patikkaretki Kaiterlahteen

Kolmas patikkarteki Kissakulman nuorisoseuran kanssa suuntautui tällä kertaa Kaiterlahteen. Reissu oli onnistunut. Sääkin oli mitä parahin. Emäntänä ja isäntänä Raija Laaksonen-Nikkinen ja Jaakko Nikkinen. Kaiterlahden historia kerrattiin autenttisessa miljöössä. Matkaa kertyi arviolta 5-6 kilometriä yhteen suuntaan. Kävelijöitä oli 8, kaikki osalliset mukaan lukien tapahtumaan osallistui yhteensä 13 henkilöä.
Galleriasta löytyy lisää kuvia tällä linkillä

28.7.2020 Laituritalkoot jatkuivat
Sateinen aamupäivä ei lannistanut 10 ahkeraa talkoolaista, kun hommat jatkuivat Suvirannassa. Laituri saatiin miesvoimin veden varaan ja liitettiin soutuveneeseen hinaukseen kohti Halkorantaa.
Halkorannassa laituri kiinnitettiin ketjuilla rantakiviin asennettuihin tartuntoihin ja tämän jälkeen vietiin veneellä laiturin pohja-ankkurointibetonit paikoilleen. Nyt asennettiin vielä penkit ja laituritikkaat paikoilleen ja siinäpä se lopulta oli – Halkorannan pari vuotta haaveiltu laituri!
Osa porukasta levitti ja tasoitti pehmeälle polulle hiekkaa, jotta kulku laiturille helpottuisi. Jälkitoimituksena saadaan vielä kulkusillalle kaide sekä pelastusrengas.
Nälkä ei meitä haitannut. Siitä pitivät huolen Hannen mainiot makkarat, kahvit ja voileivät lisukkeineen.
Yhteistyössä on voimaa. Kiitokset kaikille osanottajille!

Kuvia tapahtumasta löytyy täältä.

Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle rahoitusta EU:n maaseuturahastosta.

23.7.2020 Laituritalkoot käynnistyivät

 

Pandemiasta johtuen yhdistyksen toiminta on ollut kevään ja alkukesän ajan tyhjäkäynnillä, mutta nyt alkoi tapahtua!
Halkorannan laiturihanke oli siinä vaiheessa, että laituri oli toimitettu Ylä-Mattilaan. Reipas ja taitava talkooporukka: Veikko, Antti, Marjatta sekä Esa siirsivät laiturin sekä kulkusillan Suvirantaan, josta se on tarkoitus uittaa Halkorantaan talkoiden seuraavana vaiheena.
Kuvia talkoista löytyy täältä.

4.7.2020 Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin otsikossa mainittuna päivänä Ylä-Mattilassa klo 15:00. Hallitus kokoontui jo tuntia aiemmmin. Vuosikokouksessa käsiteltiin yhdistyksen sääntömääräiset asiat. Kokoukseen osallistui 14 jäsentä. Yhdistyksen hallituksen uusi kokoonpano on seuraava:
Puheenjohtaja: Hannele Nikkinen
Jäsenet: Paula Häyrinen, Timo Salonen, Pirkko Turpeinen, Reijo Soininen, Olavi Nordman, Kati Hattunen
Varajäsenet: Esa Maijala, Pirkko  Viikilä, Veikko Mattila

30.04.2020 Lakitus

Torvelan patsaan eli Havis Amadeuksen lakitus v. 2020. Youtuben kautta videon voi katsella koko ruudulla.

31.1.2020 Lukupiiri Nikkisillä

Pataveden-Torvelan kylällä luettiin Kalevalaa. 
Kuhmoisten pohjoiset kylät kokoontuivat ensimmäiseen yhteiseen lukupiiriin Hannele Nikkiselle tammikuun viimeisenä iltana. Illan aiheena oli kansalliseepos  Kalevala, piirin vetäjänä toimi Sohvi Koskinen. Paikalla oli toistakymmentä kirjallisuudesta kiinnostunutta.
Seuraavaksi lukupiiri kokoontuu pe 28.2. klo 18 Pihlajakosken kirjastossa, aiheena Mika Waltarin tuotanto. Tervetuloa kaikki lukutaitoiset.

Vuosi 2019

Bingo meneillään

2.11.2019 Rosvopaistilla Salosessa

Salosessa vietettiin jo seitsemännen kerran perinteinen rosvopaisti-ilta. Väkeä oli tavallisen tapaan tuvan täydeltä ja montusta kaivettiin taas esille makoisat paistit. Veikko viihdytti meitä toimimalla bingoisäntänä ja jännittyneinä kuuntelimme bingonumeroiden luentaa ja toivoimme numeron osuvan omaan lappuun ja aina joku voitti valitsemansa palkinnon.

Tänä vuonna aktiivisuusmalja meni Marjatta ja Veikko Mattilalle ja hyvin ansaitusti, sillä niin kauan he ovat yhdessä ahertaneet yhdistyksen hyväksi. Pysti siirtyi Mattilan mäelle seuraaviksi kahdeksi vuodeksi. Onneksi olkoon heille!

Entiseen tapaan oli sytytetty ulkoroihut kylänraitille Torvelan patsaalta Saloselle asti. Kotimatkalle ei kenenkään tarvinnut lähteä nälkäisenä, ei todellakaan.

Harjunsalmen laavulla

24.8.2019 Harjunsalmen laavulla ja luontopolulla

Kutsu Harjunsalmen laavulle ja luontopolulle saatiin hyvin lyhyellä varoitusajalla, mutta siitä huolimatta meidän yhdistyksestä lähti matkaan 13 henkilöä. Perillä meitä odotti uusi, tuoreelle tervalle tuoksuva upea laavu sekä Harjunsalmen yhdistyksen väkeä toivottamassa meidät tervetulleeksi. Esittelyiden ja alkupuheiden jälkeen muodostimme muutaman hengen ryhmät ja lähdimme 3 km mittaiselle luontopolulle, johon oli liitetty mukaan 14 rastia sisältänyt luonto- ja metsäaiheinen visailu. Ja niinhän siinä kävi, että voitto tuli kotiin – meidän joukkueemme Paulat & Marjatta ja Veikko oli paras lyöden Harjunsalmen joukkueen yhdellä pisteellä. Luontopolun jälkeen järjestäjien tarjoamat nuotiomakkarat sekä kahvit lisukkeineen olivat maullaan. Mukava parituntinen iltapäivästä kului vielä suotuisan sään vallitessa. Lopuksi Veikko vielä kiitospuheessaan esitti Harjunsalmen yhdistykselle kutsun tulla ensi vuonna Patavedelle vastaavanlaiseen tapahtumaan.

Vilskettä lammastarhassa

26- 27.7.2019 Avoimet ovet Nihtilän tilan pihamaalla

Tilaisuus järjestettiin virallisesti jo toisen kerran eli voidaan jo puhua perinteestä. Helteisestä säästä huolimatta kahtena päivänä pidetty tilaisuus keräsi yli 200 vierailijaa!
Tilaisuuden pääesiintyjinä toimivat hevonen, poni,lampaat, ankat,minipossut,viiriäiset, kilpikonna, koirat sekä kissa. Mukana menossa oli myös Pataveden-Torvelan Kyläyhdistys ry. Yhteistoimin oli pihalle järjestetty myös puffetti, jossa oli kahvitarjoilu vapaaehtoisine kahvimaksuineen sekä pihakirppis. Onneaan pystyi myös kokeilemaan ketjun heitossa vanerireikään sekä käpyastia-arvauksessa.
Suurimmat kiitokset tapahtuman järjestäjille!

30.5.2019 Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Kurkelassa 30.5.2019. Käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Hallituksen kokoonpanossa ei tapahtunut muutoksia, vaan vanha hallitus jatkaa edelleen. Paikalla oli 14 jäsentä.

Vappuhe meneillään

30.4.2019 klo 18:00 Havis Amadeuksen lakitus

Havis Amadeusta ei unohdettu tänäkään vapunaattona. Lakitus noudatti perinteistä kaavaa. Ensin oli vappuaiheinen puhe, sitten lakki päähän ja gaudeamus igitur -laulu. Kansan käsi oli jälleen ollut karttuisa. Pöydät notkuivat nyyttikestien runsaista antimista, jotka tekivätkin hyvin kauppansa. Tänä vuonna saavutettiin tapahtuman uusi yleisöennätys eli 21 osanottajaa, mikä oli täsmälleen sama kuin aamupäivän patikkatapahtumassa.

 Tapahtuman kuvia löytyy lisää täältä

30.4.2019 klo 9:00
Yhteinen patikkaretki Kissakulman nuorisoseuran kanssa

Patikkareitin kartta

Jo toisen kerran vapunaattona järjestettiin kyläyhdistyksen ja Kissakulman nuorisoseuran yhteinen patikkaretki, joka saatiin suorittaa aivan erinomaisessa säässä. Matkaan lähdettiin Ylä-Mattilan pihasta aamuyhdeksältä ja patikka suunnattiin oheisen kartan mukaisesti Patavedentietä pitkin Saloseen ja edelleen Myllykylään ja Suurijärven tienoille. Metsäosuuden jälkeen suunnattiin Hattuseisaketta kohti, jossa pidettiin ansaittu tauko omien eväiden sekä Marjatan ja Hannen järjestämien antimien keralla.

Patikoinnin luonteeseen kuuluu verkkainen kävely sekä pysähtyminen jokaisen talon kohdalla tai paikan kohdalla, jossa on ollut jokin asumus. Oppaina toimivat erinomaisesti Veikko ja Timo ja kuulimme monta mielenkiintoista asiaa ja tarinaa talojen historiaan liittyen.

Alkutaipaleella

Patikoinnin järjestelyt olivat jälleen huippuluokkaa: Marjatta seurasi autolla patikoijia mahdollisuuksien mukaan ja varmisti, ettei kukaan uupunut matkalle. Sports Tracker kännykkäsovelluksen mukaan matkaa kertyi n. 9,5 km ja aikaakin kului yli 4 tuntia. Leppoisasta vauhdista johtuen matka ei tuntunut pitkältä ja monet pysähdykset mielenkiintoisine tietoineen paikasta pitivät mielen virkeänä. Koimme jälleen kerran virkistävän liikunnallisen päivän. Tapahtumaan osallistui kaikkiaan 21 henkilöä. Kiitokset järjestäjille sekä erityisesti Veikolle ja Timolle, jotka toimivat asiantuntevina matkaoppaina!

 Patikkaretkeen liittyviä kuvia löytyy lisää täältä.

25.4.2019  Ensiapuataitojen kertausta Nihtilässä

Elvytysharjoitus

Meitä kyläläisiä kerääntyi Nihtilään pirttiin 9 henkilöä talonväki mukaan luettuna ensiaputaitoja ja -tietoutta kohentamaan. Liekö ollut aurinkoinen ja lämmin kevätsää syynä siihen, ettei näin tärkeään tapahtumaan tullut enempi osallistujia.
Joka tapauksessa kahvittelun jälkeen Mari esitelmöi meille, miten ensiavussa kuuluu toimia ja millaisia tapauksia yleensä voi tulla kyseeseen. Saimme erinomaisen tietopaketin, jonka jälkeen Mari esitteli elvytyksen tekniikan ”Anne” nukella ja jokainen halukas pääsi myös itse kokeilemaan elvytystä. Lisäksi Mari näytti vielä, kuinka puristusside voidaan tehdä sukasta ja kaulaliinasta. Marille esitettiin myös useita kysymyksiä ensiapuun liittyen ja niihin saatiin aina ammattimainen vastaus.
Lopuksi meille vielä esiteltiin Nihtilän hienoa taloa. Suuret kiitokset tilaisuuden järjestämisestä Mari ja Timo!
Lisää kuvia tapahtumasta löytyy täältä

Vuosi 2018

3.11.2018 Rosvopaistilla Salosessa

 Rosvopaisti-iltaa vietettiin jälleen Salosessa perinteisin menoin. Ensin Patavedentie väliltä Porras – Salonen valaistiin ulkoroihuin. Glögitarjoilun jälkeen rosvopaistihauta avattiin ja pidot aloitettiin. Tarjolla oli hirveä, lammasta ja possua ja edesmenneen kirjailijaprofessori Kalle Päätalon sanoja lainatakseni, niin ”kyllä oli lihoihin sattunut sopiva suola.” Mikä tarkoittaa, että paistit olivat aivan erinomaisia. Tarjolla oli lisäksi monenlaiset muut särpimet sekä virvokkeet. Yhdistyksen kiertopalkinto, aktiivisuusmalja, luovutettiin tänä vuonna Saloseen ansiokkaana ja pitkäjänteisenä rosvopaisti-iltojen järjestäjänä.

Rosvopaistilla

6.10.2018 Syysretki Saaresjärven luontopolulle

Pataveden-Torvelan Kyläyhdistys ja Kuhmoisten Nuorisoseura  järjestivät syysretken Saaresjärven luontopolulle. Ilmojen haltijakin oli suosiollinen – edellispäivän vesisateet olivat ohi ja luontopolun alkupäähän kokoontuessamme aurinkokin pilkisteli pilvien lomasta. Tapahtumaan osallistui n. 30 reipasta ulkoilijaa. 
Luontopolulla ensimmäinen pysähdys oli Saaresojalla, jonka kadonnutta rapukantaa haikailtiin takaisin. Matka jatkui polun loppuun ja ennakkotiedoista poiketen kävimme vielä Saaresjärven rannalla Pirunvuorta ihailemassa.

Saaresojan sillalla
Syksyinen Pirunvuori

Palattuamme takaisin Saaresjärventien puolelle luontopolkua osa retkeläisistä poikkesi vielä katsomaan Pirunkammaria. 
Tämän jälkeen oli kohteena Nihtilän maatila, jossa oli esillä monenlaisia eläimiä – suomenhevonen ja poni, 3 koiraa, 2 minipossua, 3 ankkaa, viiriäisiä, lampaita, kanoja ja kani sekä kissa kuulemma uunin päällä. Tarjolla oli makkaraa, mehua, namia, piparia ja kahvia.

Saimme kokea mukavan ja antoisan syyspäivän. Kiitokset kaikille järjestäjille!

31.7.2018  Kesäretki Hämeenlinnan seudulle

Lähdön odottelua

Kuhmoisten linja-autoasemalla bussiin sulloutui 47 matkalle lähtijää, joista 19 oli myös kyläyhdistyksen jäseniä. Bussi starttasi klo 9 kohti Hattulassa sijaitsevaa Inkalan kartanoa. Päivästä oli tulossa kuuma, mutta viisaat matkanjärjestäjät – Marjatta sekä Salme – olivat varanneet meille juotavaa sekä pikku purtavaa, joten matkan teko oli miellyttävää.

 Inkalan kartanossa kahviteltiin ja Leila Ylitalo kertoi meille värikkäästi kartanon historiaa sekä nykypäivän toimintaa. Kartanoon voi tutustua tästä linkistä. https://www.inkalankartano.fi/

Inkalan kartanossa

Tämän jälkeen bussi suuntasi kohti Iittalaa tehden kuitenkin mutkan Hattulan vanhan kirkon luona, jota ihailimme bussin ikkunoista. Veikko näppäränä haki tiedot Googlesta ja luki meille pikakuvauksen kirkosta.

 Iittalassa ajoimme ensin rautatieasemalle ihailemaan aseman alikulkutunneliin tehtyjä seinämaalauksia sekä Eino Viikilän veistämää patsasta Tanssiva karhu. Tämän jälkeen bussi suuntasi kohti naivistinäyttelyä. Sinne marssittiin Einon johdattamana. Matkalla Eino oli jo kertonut naivistitaiteesta sekä Iittalan näyttelyn historiasta ja omasta osallistumisestaan. Lisätietoa saimme myös näyttelytilassa pidetystä infosta. Näyttelyn anti täytti oli jälleen täyttä naivismia – hieno kokonaisuus. Lisäinfoa: https://naivistit.fi/

Emil Wikströmin kotitalo

Lounaalla kävimme Hyvinvointikeskus Sauvolassa maittavalla uunilohiaterialla kera pannukakkukahvien. 
Seuraavaksi bussi vei meidät Visavuoreen Emil Wikströmin ateljeeta sekä kotitaloa katsomaan. Saimme mainion opastetun kierroksen tiloissa ja oppaan johdolla pystyimme täysin eläytymään talon aikaiseen elämään.
Enää oli jäljellä kotimatka. Veikko kertoi vielä matkalla Kotiseutuyhdistyksen menneistä ja tulevista tapahtumista. Muutenkin koko matkan ajan meidät pidettiin hyvin ajan tasalla, missä mennään ja tunnelma oli kepeä ja iloinen. Kuhmoisiin saavuttiin klo 18 jälkeen. Olimme viettäneet oikein mukavan päivän. Suurimmat kiitokset matkan järjestäjille!

150 v juhlakulkueessa

9.6.2018 kyläyhdistys osallistui Kiepsaus-kulkueeseen runsaslukuisina viranhaltijoina lisättynä muilla asukkailla. 
Kuvia välilehdeltä löytyy muutama kuva tapahtumasta.

6.5.2018 pidettiin yhdistyksen vuosikokous Viikilässä. Kokoukseen osallistui 22 henkilöä. Käsiteltiin sääntömääräiset asiat sekä kuultiin menneillään olevista hankkeista, joihin kyläyhdistyskin tulee omalla panoksellaan osallistumaan. Lopuksi kahviteltiin tosi makoisien pöydän antimien kera.

5.5.2018 kyläyhdistyksen edustajat toivat yhdistyksen sekä omat kukkaistervehdyksensä Pirkko Turpeisen ja Raija Jääskeläisen taidenäyttelyyyn Kuhmoisten kirjastoon.

5.5.2018 Roskienkeruu talkoot entiseen tapaan 24-tien varrella kymmenkunta reippaan talkoolaisen voimin. Tirkkosenmäen ja Puolamäentein risteyksen väliltä kertyi säkkikauppalla roskia. Lopuksi nautittiin ansaitut talkookahvit.

Lakituksen valmistelua

30.4.2018 klo 18:00 suoritettiin perinteinen Torvelan patsaan – Havis Amadeuksen – lakitus. Paikalle kertyi 13 henkilöä tapahtumaa todistamaan vuoden aikaan nähden mukavan lämpimässä säässä. Esan puheen yhtenä teemana tänä vuonna oli umami. Miten se liittyy vappuun? Sen voi lukea puheesta. Lakituksen jälkeen gaudeamus igitur kaikui illassa perinteisesti Hannen johdolla. Tapahtumasta löytyy muutama kuva Kuvat välilehdeltä.

Jalkimon taina

30.4.2018  järjestivät Kissakulman Nuorisoseura ja Pataveden-Torvelan kyläyhdistys ry  yhteisen patikkaretken Saaresjärven luontopolun maisemiin. Tapahtumaan osallistui n. 30 henkilöä ja patikoijia oli 20. Lähtö oli Ylä-Mattilan pihasta klo 9.00. Matkaa tehtiin leppoisassa säässä ja rauhallisella tahdilla. Välillä pysähdeltiin talojen ja muiden merkittävien paikkojen kohdalla ja aina Veikolla riitti niistä kertomista ja tarvittaessa Marjatta auttoi. Tutustuimme Ilmari Kaitasen Jalkimoon ja Marjatta kertoi värikkäästi Jalkimon historiasta. Matkalla tulivat tutuksi Piinuuskolu, Haapakoski sekä Pirunkammari. Saareksentien varressa oli nuotiotauko makkaranpaistoineen ym. omatoimisine eväineen. Paluumatkalla tulivat tutuiksi mm. Ojala, Vilkkilä, Nihtilä, Salokumpu sekä Kantola. Viimeiset pysähdykset olivat Tahkomäen päällä sekä Tahkosillalla, johon kyläyhdistyksen toimesta on tehty peruskorjaus. Tämän jälkeen patikoijat siirtyivät Mattilaan kahvittelemaan. Patikkaretki kesti n. 5 tuntia ja matkaa kertyi n. 9 km. Kiitokset järjestäjille ja idean isille. Saimme oikein mielenkiintoisen ja mukavan ulkoilupäivän!
Kuvia tapahtumasta löytyy täältä.

Tästä luontopolulle