Vuosi 2018

Rosvopaistilla Salosessa

 

3.11.2018 Rosvopaistilla Salosessa
Rosvopaisti-iltaa vietettiin jälleen Salosessa perinteisin menoin. Ensin Patavedentie väliltä Porras – Salonen valaistiin ulkoroihuin. Glögitarjoilun jälkeen rosvopaistihauta avattiin ja pidot aloitettiin. Tarjolla oli hirveä, lammasta ja possua ja edesmenneen kirjailijaprofessori Kalle Päätalon sanoja lainatakseni, niin ”kyllä oli lihoihin sattunut sopiva suola.” Mikä tarkoittaa, että paistit olivat aivan erinomaisia. Tarjolla oli lisäksi monenlaiset muut särpimet sekä virvokkeet. Yhdistyksen kiertopalkinto, aktiivisuusmalja, luovutettiin tänä vuonna Saloseen ansiokkaana ja pitkäjänteisenä rosvopaisti-iltojen järjestäjänä.
Veikolta sai ostaa ennakkoon Kuhmoisten Joulu 2018 lehteä, joka on samalla Kuhmoisten 150 v juhlavuoden lehti. Lehteä myydään myös mm. Kuhmoisten Kädentaitajien liikkeessä

Saaresojan sillalla

 

6.10.2018 Syysretki Saaresjärven luontopolulle
Pataveden-Torvelan Kyläyhdistys ja Kuhmoisten Nuorisoseura järjestivät syysretken Saaresjärven luontopolulle. Ilmojen haltijakin oli suosiollinen – edellispäivän vesisateet olivat ohi ja luontopolun alkupäähän kokoontuessamme aurinkokin pilkisteli pilvien lomasta. Tapahtumaan osallistui n. 30 reipasta ulkoilijaa.
Ensimmäinen pysähdys oli Saaresojalla, jonka kadonnutta rapukantaa haikailtiin takaisin.

Syksyinen Pirunvuori

 

Matka jatkui polun loppuun ja ennakkotiedoista poiketen kävimme vielä Saaresjärven rannalla Pirunvuorta ihailemassa.
Palattuamme takaisin Saaresjärventien puolelle luontopolkua osa retkeläisistä poikkesi vielä katsomaan Pirunkammaria. 
Tämän jälkeen oli kohteena Nihtilän maatila, jossa oli esillä monenlaisia eläimiä – suomenhevonen ja poni, 3 koiraa, 2 minipossua, 3 ankkaa, viiriäisiä, lampaita, kanoja ja kani sekä kissa kuulemma uunin päällä. Tarjolla oli makkaraa, mehua, namia, piparia ja kahvia.
Saimme kokea mukavan ja antoisan syyspäivän. Kiitokset kaikille järjestäjille!

Lähdön odottelua

 

31.7.2018 kyläyhdistyksen järjestämä kesäretki Hämeenlinnan seudulle
Kuhmoisten linja-autoasemalla bussiin sulloutui 47 matkalle lähtijää, joista 19 oli myös kyläyhdistyksen jäseniä. Bussi starttasi klo 9 kohti Hattulassa sijaitsevaa Inkalan kartanoa. Päivästä oli tulossa kuuma, mutta viisaat matkanjärjestäjät – Marjatta sekä Salme – olivat varanneet meille juotavaa sekä pikku purtavaa, joten matkan teko oli miellyttävää.
nkalan kartanossa kahviteltiin ja Leila Ylitalo kertoi meille värikkäästi kartanon historiaa sekä nykypäivän toimintaa. Kartanoon voi tutustua tästä linkistä. https://www.inkalankartano.fi/

Inkalan kartanossa kahvilla


Tämän jälkeen bussi suuntasi kohti Iittalaa tehden kuitenkin mutkan Hattulan vanhan kirkon luona, jota ihailimme bussin ikkunoista. Veikko näppäränä haki tiedot Googlesta ja luki meille pikakuvauksen kirkosta.
Iittalassa ajoimme ensin rautatieasemalle ihailemaan aseman alikulkutunneliin tehtyjä seinämaalauksia sekä Eino Viikilän veistämää patsasta Tanssiva karhu. Tämän jälkeen bussi suuntasi kohti naivistinäyttelyä. Sinne marssittiin Einon johdattamana. Matkalla Eino oli jo kertonut naivistitaiteesta sekä Iittalan näyttelyn historiasta ja omasta osallistumisestaan. Lisätietoa saimme myös näyttelytilassa pidetystä infosta. Näyttelyn anti täytti oli jälleen täyttä naivismia – hieno kokonaisuus. Lisäinfoa: https://naivistit.fi/

Emil Wikströmin kotitalo Visavuoressa
Emil Wikströmin koti


Lounaalla kävimme Hyvinvointikeskus Sauvolassa maittavalla uunilohiaterialla kera pannukakkukahvien. 
Seuraavaksi bussi vei meidät Visavuoreen Emil Wikströmin ateljeeta sekä kotitaloa katsomaan. Saimme mainion opastetun kierroksen tiloissa ja oppaan johdolla pystyimme täysin eläytymään talon aikaiseen elämään.
Enää oli jäljellä kotimatka. Veikko kertoi vielä matkalla Kotiseutuyhdistyksen menneistä ja tulevista tapahtumista. Muutenkin koko matkan ajan meidät pidettiin hyvin ajan tasalla, missä mennään ja tunnelma oli kepeä ja iloinen. Kuhmoisiin saavuttiin klo 18 jälkeen. Olimme viettäneet oikein mukavan päivän. Suurimmat kiitokset matkan järjestäjille!

9.6.2018 kyläyhdistys osallistui Kiepsaus-kulkueeseen runsaslukuisina viranhaltijoina lisättynä muilla asukkailla. 

6.5.2018 pidettiin yhdistyksen vuosikokous Viikilässä. Kokoukseen osallistui 22 henkilöä. Käsiteltiin sääntömääräiset asiat sekä kuultiin menneillään olevista hankkeista, joihin kyläyhdistyskin tulee omalla panoksellaan osallistumaan. Lopuksi kahviteltiin tosi makoisien pöydän antimien kera.

5.5.2018 kyläyhdistyksen edustajat toivat yhdistyksen sekä omat kukkaistervehdyksensä Pirkko Turpeisen ja Raija Jääskeläisen taidenäyttelyyyn Kuhmoisten kirjastoon.

5.5.2018 Roskienkeruu talkoot entiseen tapaan 24-tien varrella kymmenkunta reippaan talkoolaisen voimin. Tirkkosenmäen ja Puolamäentein risteyksen väliltä kertyi säkkikauppalla roskia. Lopuksi nautittiin ansaitut talkookahvit.

Havis Amadeuksen lakituksen valmistelua

30.4.2018 klo 18:00 suoritettiin perinteinen Torvelan patsaan – Havis Amadeuksen – lakitus. Paikalle kertyi 13 henkilöä tapahtumaa todistamaan vuoden aikaan nähden mukavan lämpimässä säässä. Esan puheen yhtenä teemana tänä vuonna oli umami. Miten se liittyy vappuun? Sen voi lukea puheesta. Lakituksen jälkeen gaudeamus igitur kaikui illassa perinteisesti Hannen johdolla. Tapahtumasta löytyy muutama kuva Kuvat välilehdeltä.

30.4.2018  järjestivät Kissakulman Nuorisoseura ja Pataveden-Torvelan kyläyhdistys ry  yhteisen patikkaretken Saaresjärven luontopolun maisemiin. Tapahtumaan osallistui n. 30 henkilöä ja patikoijia oli 20. Lähtö oli Ylä-Mattilan pihasta klo 9.00. Matkaa tehtiin leppoisassa säässä ja rauhallisella tahdilla. Välillä pysähdeltiin talojen ja muiden merkittävien paikkojen kohdalla ja aina Veikolla riitti niistä kertomista ja tarvittaessa Marjatta auttoi. Tutustuimme Ilmari Kaitasen Jalkimoon ja Marjatta kertoi värikkäästi Jalkimon historiasta.

 

Saareksentien ja Saaresjärventien välinen

Matkalla tulivat tutuksi Piinuuskolu, Haapakoski sekä Pirunkammari. Saareksentien varressa oli nuotiotauko makkaranpaistoineen ym. omatoimisine eväineen. Paluumatkalla tulivat tutuiksi mm. Ojala, Vilkkilä, Nihtilä, Salokumpu sekä Kantola. Viimeiset pysähdykset olivat Tahkomäen päällä sekä Tahkosillalla, johon kyläyhdistyksen toimesta on tehty peruskorjaus. Tämän jälkeen patikoijat siirtyivät Mattilaan kahvittelemaan. Patikkaretki kesti n. 5 tuntia ja matkaa kertyi n. 9 km. Kiitokset järjestäjille ja idean isille. Saimme oikein mielenkiintoisen ja mukavan ulkoilupäivän!
Kuvia tapahtumasta löytyy täältä.