Historia

Pataveden-Torvelan Kyläyhdistys ry perustettiin v. 2002 keräämään historiatietoja kylästä, pitämään yllä kylän henkeä ja vaalimaan yhteistä tekemistä sekä kylän perinteiden jatkamista.

Toiminta lähti vireästi liikkeelle nelivuotisen Patavesi-hankkeen avulla, johon saatiin EU-rahoitusta. Hankkeella toteutettiin yhdistykselle ensimmäiset kotisivut sekä logo. Samoin Patavesi -kirjaa varten tarvittavan aineiston kerääminen alkoi. Ympäristöä kohennettiin muun muassa kunnostamalla Patakosken ylittävä kivisilta ja Kurkelan vanha perunakuoppa. Teiden risteyksiin pystytettiin tienviittoja ja postilaatikoille rakennettiin yhtenäiset telineet.

Vuonna 2004 järjestettiin Torvelasta törähtää -kultturitapahtuma, joka oli yhdistyksen suurin tapahtuma yleisömäärällä mitaten. Tapahtuma houkutteli runsaasti yleisöä myös kylän ulkopuolelta. 
Kesäkuulla 2008 yhdistys järjesti Pataveden koulun entisten oppilaiden luokkakokouksen. Tapahtumaan otti osaa yli 80 entistä oppilasta sekä muutama opettaja ja perheiden jäseniä. Ainutkertaisen tapahtuman tervetuliais- ja ohjelmanumerot pidettiin Ylä-Mattilan pihapiirissä. Päivän kruunasi käynti Pataveden koululla.

Kesällä 2011 oli kylällä ympäristötaidetta Eino Viikilän näyttelyviikon aikana. Näyttelystä jäi Junton koivukujalle matkustaja odottamaan edelleen bussin saapumista. Yhdistyksen 10-vuotisjuhlia vietettiin kesällä 2012 Mäkelän tilalla tanssimusiikin tahdittamana. 
Pataveden kylän historiasta kertova kirja, Patavesi – Täppisen mäeltä Torvelaan, julkaistiin vuonna 2016.

Heimo Mattilan historiikki-puhe yhdistyksen 20-vuotisjuhlassa Salokummussa 2.7.2022

Pataveden-Torvelan kyläyhdistys perustettiin huhtikuussa 2002, kaksikymmentä vuotta sitten.
Vielä 1960- ja 70-luvulla Patavedellä oli erilaista kerhotoimintaa ja toimi muun muassa Pienviljelijäyhdistys, mutta väen vähetessä toimintakin hiipui ja yhdistykset lopetettiin.
Kyläyhdistyksen perustamiselle nähtiin tarvetta, ja vahva peruste oli kylän historian taltioiminen. Toki tavoitteita olivat myös yhteisen toiminnan järjestäminen, viihtyvyyden ja turvallisuuden lisääminen, ympäristön parantaminen ja kylän perinteiden jatkaminen.
Yhdistyksen toiminta käynnistyi nelivuotisen Patavesi-hankkeen avulla. Hankevetäjänä toimi Hannele Nikkinen. EU-rahan avulla toteutettiin monenlaisia uudistuksia. Kylälle laadittiin viisivuotinen kyläsuunnitelma, joka on sitten uusittukin jo kolmesti. Yhdistyksen nimissä tehtiin joukolla tutustumismatkoja eri paikkakunnille. Vanhaa Pihlajakoskentietä paranneltiin, Patakosken ylittävä, kivistä rakennettu Tahkosilta kunnostettiin.
Taiteilija Eino Viikilä suunnitteli kyläyhdistykselle logon ja kyläyhdistyksellä on käytössä Eino ja Pirkko Viikilän valmistama persoonallinen kahviastiasto.
Hankkeen puitteissa toteutettiin kesällä 2004 kyläkulttuuripäivä ”Torvelasta törähtää”, joka kokosi Ylä-Mattilan pihamaalle runsaasti väkeä. Esillä oli, kuten kutsussa luvattiin, kyläperinnettä, hulluttelua Torvelan tavalla, ohjelmaa kaikenikäisille! Juntolla oli nähtävänä Taidepirtti ja kotimuseo, Suvirannassa suutarimestari Ilmari Kaitasen Jalkimo-museo, johon oli traktorikuljetus.
Torvelasta törähtää -teemalla toteutui useana kesänä myös musiikkitapahtuma Villa Salokummussa.
Kylän historiasta, erityisesti talojen vaiheista, kuultiin ja keskusteltiin Seppo Unnaslahden ja Veikko Mattilan vetämissä historiapiirin tapaamisissa yhteensä 12 iltana vuosien 2004 ja 2005 aikana. Tavoitteena oli aikaansaada painettu Pataveden historia -kirja. Vihdoin syksyllä 2016 ilmestyi kirja, Patavesi – Täppisen mäeltä Torvelaan. Kirjan toteuttivat kylän vapaa-ajan asukkaat Arja Mattila ja Karoliina Vitikainen. Taustatietoa ja muisteluksia kirjaa varten olivat tuottaneet useat ihmiset.
Kesäkuussa 2008 järjestettiin Pataveden koulun entisten oppilaiden tapaaminen. Tilaisuuteen osallistui toista sataa kävijää, näistä 84 entistä oppilasta ja kaksi entistä opettajaa.
Kyläyhdistys sai Hannele Nikkisen lahjoittamana bussipysäkkikatoksen, jolle Kalle Hattunen järjesti sijoituspaikan. Nimikilpailun tuloksena paikka nimettiin Hattu-seisakkeeksi. Avajaiset pidettiin 2012 ja niitä seurasi seuraavina kesinä ohjelmalliset lettukestit, myös Hattukestit. Tapahtuma on nyttemmin jäänyt unohduksiin, mutta toivoisi Hattu-seisakkeelle vielä jatkokäyttöä.
Talvisia liikuntatapahtumia on järjestetty, Lähteenpäässä laskiaishiihtoa, tai -kävelyä, mäenlaskua Viikilänmäellä.
Säynätjärven ympärijuoksu järjestettiin Tuomas Inkiläisen ja Koiviston väen toimesta kymmenenä juhannusaattona kooten kymmeniä juoksijoita, kävelijöitä tai pyöräilijöitä.
Yhdessä Jyväskylän Taiteilijaseuran kanssa toteutui ympäristötaidetapahtuma ”Junton kallioilta Ylistarhaan” kesällä 2011. Kyläraitin varrella oli nähtävillä useita ammattitaiteilijoiden luomuksia heinäkuun ajan, joku löytyy edelleenkin: Pekka Suomäen ”Muistomerkkimies” odottaa bussia pysäkillä Junton koivukujalla.
Kyläyhdistys täytti 10 vuotta 2012 ja sitä juhlistettiin elokuun lopulla Mäkelän navetan ylisillä tanssimusiikin tahtiin.
Vuonna 2014 kylään laadittiin turvallisuussuunnitelma Paula Häyrisen johdolla. Suunnitelma sisällytettiin osaksi yhdistyksen kyläsuunnitelmaa.
Vappuaaton perinteeksi on muodostunut kylän ylioppilaan, Havis Amadeus -patsaan, lakitus jo kymmenennen kerran, Esa Maijalan vappupuhe ja nyyttikestit.
Syksyn pimeydessä on jo vuosien ajan ilahduttanut Timon ja Paulan tarjoama rosvopaisti-ilta Salosella. Samalla on valaistu ulkotulilla kahden kilometrin matka Portaasta Saloselle.
Suurena vuoden 2017 koitoksena toteutettiin luontopolku pitkospuineen ja siltoineen Saaresjärvellä yhdistämään Saareksentien ja Saaresjärventien. Avajaisia vietettiin lokakuun puolivälissä. Hanketta oli tukemassa myös Nuutinrinteen Tammiston Puu Oy.
Kuhmoisten Kuhmurat -maastopyöräilyreitti kulkee kylän kautta. Kyläyhdistys oli mukana urheiluseura Kuhmoisten Kumun hankkeessa taukopaikan saamiseksi Säynätjärvelle Halkorantaan. Hanke kustansi taukopaikalle kodan, viereen varastorakennuksen ja puuseen. Kyläyhdistys rakensi rantaan polun, hankki uimalaiturin ja siisti muutenkin paikkoja. Kylälle saatiin näin kaikille vapaasti käytössä oleva uimapaikka ja tila kokoontua vaikkapa makkaranpaistoon.
Kylien välistä yhteistyötä on harrastettu erityisesti Pohjoisten kylien ja kissakulmalaisten kanssa vierailuilla, kirjallisuuspiirillä ja yhteisellä EU-hankkeella. Yhdistyksemme hankki hankkeella mm. telttakatoksen.
Kyläyhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Eino Viikilä vuosina 2002–2009. Vuosina 2009–2017 puheenjohtajuutta hoiti Heimo Mattila, 2017–2020 Kati Hattunen ja sen jälkeen Hannele Nikkinen. Pitkäaikaisena sihteerinä toimi Marjatta Mattila, viime vuonna pestin otti hoitaakseen Paula Ilonen.
Kyläyhdistys on toiminnallaan tuonut Patavedelle tapahtumia, asukkaiden yhdessäoloa, viihtyvyyttä, ympäristön parantamista ja puuttuvia palveluja. Yhdistys on osoittanut tarpeellisuutensa, ja tämä antaa toivoa, että kylällä asutaan ja eletään vielä tulevaisuudessakin.
Heimo Mattila